Voetbal, de belangrijkste bijzaak in het leven.
De werkloosheid loopt op, pensioenen en uitkeringen worden gekort en het eigen huis wordt steeds minder waard. Door het onvermogen van veel bestuurders in de politiek en het bedrijfsleven zijn we inmiddels in de 3e recessie in een paar jaar tijd beland.
Al vierenhalf jaar is er sprake van crisis. Eerst de bankencrisis, toen de financiële crisis en vervolgens de eurocrisis. Dan is er gelukkig nog voetbal.
Voetbal is een belangrijk sociaal bindmiddel. Voor de één een uitlaatklep, voor de ander gewoon passie voor het spelletje. Er wordt in Enschede en omstreken waarschijnlijk meer over het spel van FC Twente gediscussieerd, dan over alle recessies samen.
Helaas hebben we in Twente op dit moment nog een crisis; de FC Twente-crisis. Op het veld, maar ook buiten het veld. Nergens lijkt meer iets van te deugen.
Spelers
Een speler als Leroy Fer heeft opeens moeite om de bal naar de juiste kleur te spelen, omdat hij in z’n hoofd al een transfer had gemaakt naar Everton, waar hij nóg meer kan verdienen dan bij FC Twente. Een ‘talent’ als Jason Cabral haalt de krant. Niet omdat hij zo goed is ingevallen tijdens een wedstrijd, maar vanwege aanhoudende overlast in de Alpha-toren. Mihaylov is drukker met zijn keeperspakje schoonhouden, dan met zijn werk: ballen tegenhouden. Dit zijn (hopelijk) problemen die op korte termijn worden opgelost.
Beleid
Verhoek, Joshua John en Plet zijn ongeveer een jaar geleden aankopen geweest waarbij je je kunt afvragen wat de toegevoegde waarde van deze spelers is. Het is echter onverantwoord om bijna 6 miljoen in een spits te investeren, terwijl deze geen bal fatsoenlijk kan aannemen. De spits van De Tubanters zaterdag 2 is nog balvaster dan Luc Castaignos.
FC Twente speelt nu al een heel seizoen lang zonder spits en het meest verwonderlijke is dat er met dit belabberde spel slechts een achterstand van 6 punten is op de koppositie.
Against Modern Football
De beleidsbepalers (niet alleen bij FC Twente) doen er goed aan te kijken wat er momenteel in Engeland gaande is. Daar komen steeds fellere geluiden tegen het huidige voetbal. Het publiek (de echte fan zit daar al lang niet meer in het stadion) pikt de hoge toegangsprijzen niet meer, waardoor lege tribunes (net als in Italië) het gevolg zullen zijn.
Meer en meer voetbalwedstrijden gaan naar de betaalzenders. Deze drijven de prijzen steeds verder op. Door de Europese crisis hebben mensen echter steeds minder te besteden. Met als gevolg: het publiek gaat zich steeds meer afkeren van het voetbal en de populariteit hiervan zal snel afnemen.
Voetbal, Ambiance & Solidariteit
FC Twente neemt een belangrijke plek in binnen de samenleving. De problemen in Engeland en Italië zijn binnen de club waarschijnlijk ook een gespreksonderwerp. Dat zou het in ieder geval wel moeten zijn.
Om te voorkomen dat ook hier het publiek zich massaal gaat afkeren van het voetbal, zou FC Twente bijvoorbeeld de prijs van de seizoenskaarten voor het komende seizoen met 10% kunnen verlagen, in plaats van weer een prijsverhoging door te voeren.
Zo blijft voetbal voor de FC Twentesupporter ook in de toekomst de belangrijkste bijzaak in het leven.