‘Kampioen der gelijke spelen’
Van de 7 wedstrijden die FC Twente in november speelde, eindigden er maar liefst 5 in een gelijkspel.

Bij het zien van deze reeks uitslagen gaan de gedachten bij menigeen terug naar het seizoen ‘88/’89. Onder leiding van trainer Theo Vonk speelt FC Twente maar liefst achttien keer gelijk.

Het team met spelers als Piet Keur, Pieter Huistra en Fred Rutten eindigt dat seizoen op een knappe derde plaats.

Destijds werd FC Twente door de landelijke media afgeschilderd als saai en kleurloos. En ook nu krijgt het elftal van Steve McLaren er flink van langs in televisieprogramma’s en in kranten. Gezien de veelbelovende prestaties aan het begin van de competitie is dat ook niet meer dan logisch.

Beker
De maand november begon desastreus. In de eigen Grolsch Veste zagen 21.000 toeschouwers FC Twente met 2-1 verliezen van Den Bosch. Op dat moment de nummer laatst van de Eerste Divisie. Met deze uitschakeling in de beker is de kortste weg naar Europees voetbal al vroeg in het seizoen een doodlopende weg geworden.

Europa League
FC Twente is na de winterstop niet meer actief in Europa. Dit is vervelend, maar dat diverse media en de voorzitter van Heracles beweren dat FC Twente er met de pet naar heeft gegooid, is veel te kort door de bocht.

Elke wedstrijd heeft FC Twente in de sterkst mogelijke opstelling gespeeld. Daarnaast had de ploeg uit Enschede elke wedstrijd, behalve uit bij Helsingborgs, de intentie om te winnen.

Dat de vele kansen er niet in gaan, de arbitrage niet meewerkt (Levante uit) of dat de tegenstander niet wil voetballen (Hannover uit) betekent nog niet dat de Europa League niet serieus wordt genomen.

Mentaal
FC Twente stond de laatste jaren bekend om het goede positiespel. Daar is op dit moment weinig van terug te zien. De wedstrijd ‘controleren’ lijkt heilig, waardoor elke vorm van creativiteit ontbreekt. Daarnaast lijkt het elftal lijkt zich er in te berusten dat het niet loopt.

Dit moet zo snel mogelijk veranderen. Helaas heeft dit elftal geen spelers zoals Theo Janssen en Kenneth Perez die de ploeg bij de hand kunnen nemen.

Wanneer een gesprek met sportpsycholoog Bill Beswick niet helpt, kan men altijd nog onder leiding van Piet Keur de kroeg in, om op die manier het nodige zelfvertrouwen bij te tanken.

Hopelijk staat er voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag weer een getergd elftal op het veld. Een elftal met de absolute wil om te winnen. Anders gaat alles wat FC Twente een warm hart toedraagt nog een zware decembermaand tegemoet.