Enschede heeft zich kandidaat gesteld voor verkiezing van Fietsstad 2014.

Natuurlijk is er voor de gemeente Enschede nog een hoop werk te verrichten voordat zij in aanmerking kan komen voor deze ‘prestigieuze’ prijs.

Maar ook de Enschedese fietser kan zijn of haar steentje bijdragen om van Enschede een echte Fietsstad te maken.

Er zijn fietsers in alle soorten en maten, elk met hun eigen snelheid. Het is daarom belangrijk om rekening met elkaar (de fietsers) en overige weggebruikers te houden.

Omdat menig fietser de verkeersregels niet lijkt te kennen (of zich hier niet aan wil houden) staan hieronder de belangrijkste verkeersregels weergegeven.

Verkeersregels fietsers:

Voorrang
Verkeer van rechts heeft altijd voorrang, tenzij verkeersborden, haaientanden of verkeersregelaars anders aangeven. Als fietser voorrang afdwingen is onverstandig. Een confrontatie met een auto of vrachtwagen werkt vaak in het nadeel van de fietser.

Haaientanden
De rij witte driehoeken die u soms op een weg aantreft hebben niets te maken met een mislukt kunstproject. Dit zijn haaientanden en hebben de volgende betekenis: de bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg. Bestuurders zijn overigens alle weggebruikers, behalve voetgangers.

Enschede heeft een aantal kruispunten waar fietsers uit alle richtingen tegelijkertijd ‘groen’ krijgen. Dit levert soms hachelijke situaties op doordat niet elke fietser de verkeersregels op de juiste manier naleeft. De fietser van rechts heeft voorrang, tenzij bijvoorbeeld haaientanden anders aangeven.

Fiets aan de rechter zijde van het fietspad
De ene fietser fietst harder dan de andere. De doorstroming van het fietsverkeer wordt bevorderd wanneer er zoveel mogelijk aan de rechterkant van het fietspad wordt gefietst.

Wanneer u een links rijdende en slingerende scootmobielbestuurder met een halve liter Kanon (van Grolsch) wilt inhalen is het verstandig om dit, indien mogelijk, via de rijbaan te doen. En met een grote boog. Kijk hierbij wel goed uit voor het overige verkeer. Het roepen van ‘Proost hè!’ kan als niet-grappig worden ervaren door de scootmobielbestuurder.

Overige
• Niet op de stoep en tegen de richting in fietsen.
• Hand uit steken bij het afslaan.
• Parkeer de fiets niet voor de ingang van een winkel
• Zorg voor goede verlichting op de fiets.
• Bellen op de fiets en oordopjes voor muziek gaan niet samen met ‘opletten in het verkeer’.