Kentucky Fried Chicken en McDonald’s
Twee fastfoodketens, Kentucky Fried Chicken en McDonald’s, willen een plek op bedrijventerrein Spaansland. Menig Enschedeër zal een wenkbrauw hebben opgetrokken, bij het lezen van dit nieuws.

Vanuit het oogpunt van de fastfoodketens is de interesse voor het Spaansland als vestigingslocatie te begrijpen. Er lopen hier honderden potentiële klantjes rond, aangezien de ‘beruchte’ Scholingsboulevard op steenworp afstand ligt.

Gemeente Enschede

De gemeente overweegt nu een bestemmingsplanwijziging om de komst van deze twee restaurants mogelijk te maken. En dat wekt toch de nodige verbazing.

Aan de ene kant investeert men bijvoorbeeld € 150.000 voor de aanpak van kinderen met overgewicht, maar aan de andere kant doet men geen enkele moeite om te voorkomen dat de schoolgaande jeugd met de ongezonde vette troep van een fastfoodrestaurant in aanraking komt.


Overgewicht en obesitas zijn één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid van dit moment. Het is belangrijk dat het aantal mensen met overgewicht afneemt.

Scholingsboulevard
Waarom dan toch een fastfoodrestaurant bij een school?

Worden de resultaten van de Scholingsboulevard in de toekomst niet meer gemeten aan de hand van het aantal leerlingen, maar aan de hand van het totale gewicht van alle leerlingen?

Wil de gemeente de weggegooide (thuis gesmeerde) boterhammen gaan verzamelen en schenken aan de voedselbank?

In het laatste geval krijgen de ouders binnenkort waarschijnlijk het verzoek de boterhammen voortaan in aluminiumfolie te verpakken. Zo blijft het brood langer vers!

Studie Universiteit Twente: preventie van overgewicht