Geen wietproef in EnschedeMeeste partijen voor wietproef
In het verkiezingsprogramma van de meeste Enschedese politieke partijen stond dat zij voor het uitvoeren van een wietproef in Enschede waren.

Bij het vormen van een coalitie blijkt opeens dat het nieuwe college geen experiment wil met gedoogde wietteelt. En dat is zonde. Het hoe of waarom van het niet doorgaan van het experiment blijft overigens in het ongewisse, mede doordat de coalitiebesprekingen niet bestemd waren voor de gewone burger.

Wat houdt die wietproef precies in?
Hennepteelt is op dit moment nog illegaal in Nederland. Gebruikers van wiet mogen in coffeeshops wel wiet kopen, maar diezelfde shops zijn genoodzaakt om deze wiet op illegale wijze in huis te halen. Dit is op zijn zachts gezegd een beetje krom. Bij de wietproef wordt de teelt van hennep uit de illegaliteit genomen. Regulering van wietteelt levert praktisch alleen maar voordelen op.

Maar wat zijn dan de voordelen van het legaliseren van wiet?


Goed voor de economie
Op dit moment is de teelt van hennep in Nederland nog illegaal. Van de opbrengst uit hennepteelt zien we dus niets terug in de staatskas of de kas van de gemeente Enschede. Wanneer er (lokale) belasting en accijns kan worden geheven op legale teelt levert dit veel geld op. De Amerikaanse staat Colorado verdient bijvoorbeeld miljoenen aan de legale wietverkoop.

Minder criminaliteit
Enschede telt ongeveer duizend hennepkwekerijen. In 2013 zijn er hiervan zo’n negentig opgerold. De illegale plantages leiden tot misstanden in de stad en trekt zware criminelen aan. Door cannabis te legaliseren wordt het uit de criminele sfeer gehaald.

Kwaliteit
Doordat wiet illegaal wordt geteeld is de kwaliteit ervan wisselend. In veel gevallen is de wiet zwaar vervuild door het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de teelt of door chemische bewerking achteraf. Dit is door coffeeshops moeilijk te controleren. Bij legalisatie van wietteelt kan de kwaliteit beter gewaarborgd worden.

Medicinaal gebruik
Mensen met een ziekte, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, gebruiken om de medicinale werking ervan. Volgens Leni Suiker, oprichtster van De Cannabis Club, is de hennepplant de meest heilzame plant ter wereld. Zij verbaast zich erover dat er in Nederland zo weinig kennis over deze plant is. Een deel van de opbrengsten die voortkomen uit het legaliseren van de wietteelt kan gebruikt worden voor medisch onderzoek.

Waarom dan toch geen wietproef?
ChristenUnie tegen wietteelt gemeente EnschedeTerwijl steeds meer landen (zoals Amerika en Uruguay) de pluspunten van een liberaal beleid ten opzichte van wiet erkennen gebeurt in Nederland juist het omgekeerde. Veel gemeenten waaronder Enschede gaven aan wel iets te zien in het legaliseren van de hennepteelt.

Als je dan het antwoord van de ChristenUnie op de stelling ‘gemeente gaat wietteelt organiseren’ leest dan vraag je je toch af of deze partij zich überhaupt verdiept heeft in dit onderwerp.

Dat de huidige gemeenteraad zonder verdere uitleg een vooruitstrevend plan afschiet zonder verdere uitleg beloofd niet veel goeds voor de komende vier jaar. In deze economisch moeilijke tijden zou een dergelijk plan toch juist met open armen moeten worden ontvangen?

Coffeeshop Mix
Dat een goed gerunde coffeeshop juist een verrijking kan zijn voor een stad als Enschede bewijst coffeeshop Mix. Deze coffeeshop op de hoek van de Haverstraatpassage en de Noorderhagen is het perfecte voorbeeld van hoe een coffeeshop er uit zou moeten zien. Van buiten oogt het netjes en gezellig. Het zit er altijd vol en wanneer je er als niet-wietgebruiker langs loopt kun je je voorstellen dat het erg rustgevend is om hier een jointje te roken.

Misschien zou de CristenUnie samen met haar coalitiegenoten eens een bezoek kunnen brengen aan deze coffeeshop en zich hier laten voorlichten over drugsgebruik en de volgende reportage van Reporter kunnen bekijken.