Enschede 2013
2013 is alweer meer dan een dag oud. Hier en daar kunnen de goede voornemens al weer de prullenmand in.

Intussen heeft iedereen zijn vuurwerkrommel opgeruimd, of had dit moeten doen.

Het is in ieder geval de hoogste tijd voor een korte terugblik op het afgelopen jaar en een vooruitblik op het komende jaar.

Enschede in het jaar 2012:


Het Glazen Huis in Enschede
Van dinsdag 18 december t/m maandag 24 december stond het Glazen Huis van 3FM Serious Request op de Oude Markt in Enschede. Dit was voor Enschede ongetwijfeld de meest in het oog springende gebeurtenis van 2012.

Volgens een (eerste) schatting van Enschede Promotie levert het evenement Enschede tenminste 7 miljoen euro extra omzet op. Het Glazen Huis trok een half miljoen bezoekers.

Groot aantal branden in Enschede
Op 7 mei 2012 werd de Stadsbrand van 1862 herdacht. 150 jaar geleden brandde de stad (toen nog 4.500 inwoners) bijna volledig af. Ondanks de enorme catastrofe voor de toenmalige inwoners van Enschede, heeft deze brand er wel voor gezorgd dat Enschede uiteindelijk is uitgegroeid tot grootste stad in het oosten van Nederland.

Ook in 2012 waren er weer een groot aantal branden te betreuren in Enschede. De Hengelosestraat was hierbij tweemaal groot in het nieuws. Op 19 september brandde er een voormalig fabriekscomplex af en op 31 december zagen drie ondernemers hun bedrijven (Maison Manon, Swiss Sense en Wok Boulevard) in rook opgaan.

Start nieuwbouw MST
Op 29 mei 2012 is de bouw van het nieuwe ziekenhuis in de binnenstad van Enschede van start gegaan. Na het Muziekkwartier, Zuiderval, Roombeek en het Van Heekplein is de nieuwbouw van het MST voorlopig het laatste grote bouwproject van de gemeente Enschede. Het nieuwe Medisch Spectrum Twente kost 400 miljoen euro en moet in 2016 gebruiksklaar zijn.

Rijksmuseum Twenthe en Joodse Synagoge blijven geopend voor publiek
Het zag er lange tijd slecht uit voor het Rijksmuseum aan de Lasondersingel. Er moet flink bezuinigd worden in ‘Cultureel Nederland’ en Enschede ligt nu eenmaal verder van Den Haag dan andersom. Gelukkig voor de museumliefhebbers in Noord- en Oost-Nederland blijft het Rijksmuseum voorlopig geopend voor publiek.

Ook de synagoge aan de Prinsestraat blijft open voor bezichtiging, ondanks dat de Stichting Synagoge Enschede uit het gebouw vertrekt.  De synagoge (samen met de voormalige Joodse school en twee woningen) is in 1927-1928 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Israëlitische Gemeente te Enschede met financiële steun van de textielfabrikant S.N. Menko en is één van de mooiste synagogen van Europa.

Hoe zal het Enschede in 2013 vergaan?

Zara naar Enschede
Hopelijk wordt er iets bedacht om de leegstand in het centrum tegen te gaan. In februari 2013 heeft de Enschedese binnenstad er in ieder geval een publiekstrekker bij. De populaire Spaanse modeketen Zara opent dan haar deuren (aan de Klomp 1).

Steigenberger Hotel aan het Willem Wilminkplein
Enschede krijgt een nieuw hotel in haar binnenstad, dat wordt ook de hoogste tijd. Want zoveel hotels zijn er niet in Enschede. Of het Steigenberger Hotel aan het Willem Wilminkplein ook al in 2013 gereed komt is nog onduidelijk

WIFI-netwerk in de binnenstad van Enschede
Door het WiFi-netwerk kunnen bezoekers van de binnenstad overal gratis internetten. Een gedeelte van het netwerk is al in gebruik en naar verwachting zal de hele operatie voor de zomer klaar zijn.

Verdere toeloop bij Voedselbank in Enschede?
Nederland verkeert nog steeds in een flinke crisis. Ook de inwoners van Enschede worden hierdoor geraakt. Neemt de werkloosheid onder de Enschedese bevolking verder toe?  Kan de Voedselbank de enorme toeloop nog wel aan?

Centrale Bibliotheek
Raken de bezoekers van de Centrale Bibliotheek aan de Pijpenstraat in 2013 gewend aan de nieuwe indeling?


Zwart gat na Serious Request?
Of ‘we’ na het Serious Request gebeuren in 2012 in een soort van zwart gat terecht komen? Waarschijnlijk niet.

De Enschede Marathon (zondag 21 april 2013) wordt een steeds populairder evenement.

Dit geldt ook voor de Proef-eet, waarbij het stadshart van Enschede wordt omgetoverd tot één groot openluchtrestaurant.

Misschien wordt er in mei wel weer massaal feest gevierd naar aanleiding van het 2e landskampioenschap van FC Twente?

De tijd zal het leren. In ieder geval een gelukkig en gezond 2013 toegewenst.