De stand van zaken
Na Vitesse, Heerenveen, AZ en Feyenoord zijn nu ook PSV en FC Twente uitgeschakeld in de Eerste Divisie van Europa. Dit is dan ook een mooi moment om de Europa League eens verder onder de loep te nemen.

Wat eens (lang geleden) een mooi toernooi was, is door de hoge heren van de UEFA en de voetbalclubs op vakkundige wijze de nek omgedraaid.

Veel clubs uit Spanje, Engeland en Italië nemen de Europa League totaal niet serieus. En onmogelijke aanvangstijden (19.00 uur en 21.05 uur) zorgen in heel Europa voor lege stadions.

Kortom de Europa League is, in de huidige opzet, ten dode opgeschreven.

Dus beste heren van de UEFA, wat moet er veranderen?Aanvangstijd
Allereerst moeten de supporters de weg naar het stadion weer terug vinden. Dit kan onder andere bereikt worden door de wedstrijden op een normale tijd te laten beginnen. Dus niet om 19.00 uur (er zijn mensen met een baan) of om 21.05 uur (toeschouwers, waaronder veel kinderen komen pas ver na middernacht weer thuis). Dus per ingang van volgend seizoen: Aanvang alle Europa League wedstrijden om  20.00 uur.

Minder deelnemers
Overdaad schaadt en dat geldt ook voor het aantal deelnemers aan de Europa League (en de Champions League).

Nummer 3 CL niet meer naar EL
Sportief gezien is het niet uit te leggen dat halverwege een toernooi opeens verliezers van een ander toernooi worden toegevoegd. Alleen al door deze rare regel op te heffen wordt het Europa League toernooi opgewaardeerd.

Aan het begin van het seizoen play-offs tussen clubs uit het zelfde land
Door het huidige systeem moeten clubs al ver voor aanvang van de competitie voorrondes spelen in Europa. De meeste clubs zitten dan nog volop in de voorbereiding en de transferwindow voor spelers is nog lang niet gesloten, waardoor de samenstelling van een elftal nog volledig kan veranderen. De UEFA moet hier iets aan doen: kortere en eerlijkere transferwindow en geen voorrondes begin juli.

Verder is het is meer dan duidelijk dat clubs uit Engeland, Spanje en Italië niet zitten te wachten op wedstrijden tegen clubs uit andere landen.  Daarom kan het interessant zijn (maar is het ook realiseerbaar?) om het aantal deelnemers per land te halveren door voorafgaand aan het toernooi onderling play-offs te spelen. Dan doen er bijvoorbeeld  geen 4 (het zijn er nu 3) Italiaanse of Spaanse clubs mee, maar slechts 2.

Ook voor Nederland kan dit interessant zijn omdat op deze manier afscheid genomen kan worden van de totaal overbodige play-offs aan het eind van het seizoen.

Poulefase ook na de winterstop
Wanneer de eerder genoemde voorrondes (en play-offs) later in het seizoen gespeeld worden, kan ook de poulefase worden opgeschoven. Bijvoorbeeld 3 wedstrijden voor de winterstop en drie wedstrijden na de winterstop. In dit geval moeten er natuurlijk wel minder teams aan de Europa League deelnemen.

Prijzengeld
Om de verschillen tussen Champions League en Europa League te verkleinen moet er volgens de clubs meer prijzengeld beschikbaar worden gesteld voor de Europa League. Gezien de enorme crisis waar Europa momenteel in verkeert, zou het juist een goed signaal zijn om dit om te draaien. Dus minder prijzengeld naar de Champions League!

Voetbalclubs
De voetbalclubs kunnen zelf ook actie ondernemen om het Europa League toernooi op te waarderen. Toeschouwersaantallen lopen terug vanwege het aanvangstijdstip, maar ook omdat een kaartje voor de gewone man (waar het voetbal oorspronkelijk voor bedoeld was) onbetaalbaar is geworden. Lagere prijzen voor toegangskaartjes zorgen voor meer publiek, meer sfeer en meer uitstraling.

Onsportief gedrag
Dat het voetbal  overigens definitief heeft verloren van het geld, blijkt uit het bijzonder onsportieve doelpunt van Adriano namens Shakthar Donetsk in de Champions League wedstrijd tegen FC Nordsjaelland. Dit soort gedrag van spelers, die qua salariseisen de realiteit totaal uit het oog zijn verloren, zou door de UEFA keihard aangepakt moeten worden.

Donderdagavond Europa League avond
Pas wanneer er drastische maatregelen, zoals bovengenoemde voorbeelden,  worden genomen kan de donderdagavond uitgroeien tot een echte Europa League avond. Een avond waar voetballiefhebbers naar uit kunnen kijken.