Waterschap Regge en Dinkel is sinds 2010 bezig het gebied tussen Enschede, Hengelo, Twentekanaal en Hengelosestraat opnieuw in te richten. Het eindresultaat (tussen spoor en kanaal) wordt langzaam zichtbaar.

Doordat Waterschap Regge en Dinkel zich met dit project bezighoudt is het niet moeilijk te raden dat de werkzaamheden iets met water te maken hebben. Een blik op één van de informatieborden in het gebied bevestigt dit: ‘Een uitgekiende ‘watermachine’ gecombineerd met een ecologische verbindingszone voor plant en dier’.

Door een hoogteverschil van 13 meter tussen Enschede en Hengelo stroomt het water  van de stuwwal tussen Enschede en Oldenzaal bij hevige regenval met hoge snelheid richting Hengelo. Iets te snel volgens onze buren in Hengelo.

Om natte voeten in Hengelo te voorkomen wordt het 40 hectaren grote Kristalbad gerealiseerd. Terwijl het water vanuit de Elsbeek door het Kristalbad stroomt wordt het op natuurlijk wijze gezuiverd.De naam Kristalbad komt overigens van het vroegere zwembad dat bij camping De Zwaaikom in Hengelo lag.

Het kan een mooi natuurgebied worden en met twee uitkijktorens is er ook aan de liefhebber van vergezichten gedacht. Wandelen kan ook, maar het  is (op dit moment) nog niet mogelijk om een officieel rondje te lopen.

Een alternatief rondje kan gemaakt worden door vanaf de toren aan de Enschedese kant,  via het Broeierdpad (of via de fietsbrug met een steile afdaling) naar de weg langs het kanaal te lopen. Vervolgens loopt u langs het kanaal in de richting van camping De Zwaaikom. Ter hoogte van de uitkijktoren aan de Hengelose kant is een smal paadje door de bosjes.

Loop daarna over het pad langs fietssnelweg F35 (en niet over de F35, hier geld namelijk geen snelheidsbeperking) richting IJsbaan Twente. Door dit rondje ontstaat een mooi beeld van het Kristalbad tussen spoor en kanaal.