De Eredivisie is na de winterstop alweer 2 wedstrijden onderweg. En het begint er steeds meer op te lijken dat er tot op de laatste speeldag 5 clubs blijven strijden om het landskampioenschap.

In de grote competities  (Spanje, Duitsland en Engeland) is het al sinds de kerst niet meer de vraag wie er kampioen worden, maar wanneer Barcelona, Bayern München en Manchester United kampioen worden. Niet echt interessant meer dus.

De Nederlandse competitie is hierop een positieve uitzondering. Maar is dat wel zo?

Matig
Na de zeer matige vertoning tegen RKC Waalwijk in een ijskoude Grolsch Veste zou je bijvoorbeeld verwachten dat FC Twente in Rotterdam vanaf het begin voor de overwinning zou spelen. Zeker aangezien de verdedigende tactiek in de wedstrijden tegen Ajax en PSV al op twee grote fiasco’s was uitgelopen.

Niet verliezen
Helaas, niets is minder waar. Weer toont Twente tegen een directe concurrent aan vooral niet te willen verliezen, in plaats van met goed positiespel voor drie punten te gaan. Zoals al eerder aangegeven, kan er met dit spelersmateriaal veel beter voor een positieve spelopvatting worden gekozen.

Dat ziet iedereen. En Steve McClaren natuurlijk ook. Na 20 wedstrijden beginnen de puzzelstukjes echter langzaam in elkaar te vallen:

Steve McClaren wordt gedwongen om angsthazenvoetbal te spelen!
Wanneer FC Twente aanvallend voetbal zou spelen, met goed positiespel, dan zou de ploeg uit Enschede nu met een straatlengte voorsprong bovenaan staan. Dan zou ook de laatste interessante competitie in Europa (de Franse competitie laten we voor het gemak even buiten beschouwing) van haar spanning zijn ontdaan.

De gok-, UEFA- en FIFA-maffia zien het gevaar: teruglopende belangstelling omdat alle voetbalcompetities in Europa zo dodelijk voorspelbaar zijn geworden. Teruglopende inkomsten. Weg speeltje van de rijken. Er is echter nog hoop: De Nederlandse competitie!


KNVB
De KNVB wordt ingeschakeld en de hoge heren in Zeist leggen aan Steve uit dat het in het belang van het mondiale voetbal is dat de Nederlandse competitie tot op de laatste speeldag onbeslist blijft.

McClaren begrijpt dat het lot van de voetbalsport in zijn handen ligt en acteert wedstrijd na wedstrijd dat het voetbal beter had gekund, maar dat er wel weer sprake was van een ‘clean sheet’.

Begrip
De gemiddelde FC Twente supporter heeft hier begrip voor. Maar zouden we aanstaande zondag tegen FC Utrecht misschien, als uitzondering natuurlijk, een keertje fris, aanvallend en positioneel goed voetbal mogen zien?  Met een werkende stadionklok? Dan beloven de supporters alle valse muntjes thuis te laten!

Oja, Steve werkt mee aan het complot. Hij heeft slechts één harde eis bij de UEFA en FIFA neergelegd: Geef het voetbal terug aan het gewone volk!

Steve MClaren, onze held!