Op donderdag 1 november 2012 openden 2 woon- en lifestylewinkels de deuren in het centrum van Enschede: Dille en Kamille en Huis & Meer.

Vrijwel alle aandacht ging hierbij uit naar Dille en Kamille, dat zich in de voormalige schouwburg aan de Langestraat heeft gevestigd.

Dille en Kamille is de eerste huurder van het tot Nouverture gedoopte pand en verkoopt ongeveer 3000 artikelen op het gebied van huis, tuin en keuken.

Minder aandacht ging uit naar de opening van Huis & Meer aan de Haverstraatpassage 24. Een winkel voor woonaccessoires en kleine meubeltjes.


Huis & Meer is niet aangesloten bij een landelijke keten, maar een particulier initiatief. Juist dit soort winkels zorgen voor de broodnodige sfeer en diversiteit die het centrum van Enschede nodig heeft.

De Haverstraatpassage is wat dat betreft op de goede weg want naast Huis & Meer zijn ook interieur- & lifestylewinkels Habito en Route du Soleil hier gevestigd.

Bij voldoende onderscheidend vermogen gaan deze winkels hopelijk een mooie toekomst tegemoet. Voor de winkelstraat, welke vroeger een A1-locatie was, zou dat een goede zaak zijn.

Helaas hebben de verhuurders (zoals bijvoorbeeld beleggers en pensioenfondsen) van de winkelpanden op dit moment meer belang bij leegstand of tijdelijke dumpzaken, dan bij een florerende winkelstraat.

Dit staat haaks op het pleidooi voor een compacte binnenstad van De Vereniging Eigenaren Commercieel Vastgoed Binnenstad Enschede (CVB Enschede).