Matzes
In menig Nederlands huishouden behoren matzes, naast een vers eitje en een croissant, tot het traditionele paasontbijt op 1e en 2e Paasdag.
Deze matzes komen allemaal uit de Hollandia Matzesfabriek in het centrum van Enschede. Een uniek Enschedees bedrijf dat rond Pasen extra aandacht verdient.
Geschiedenis Hollandia Matzes
De geschiedenis van Hollandia Matzes gaat terug tot 1870.
In dat jaar komt de grootvader van Herjo Woudstra (tot 2004 eigenaar van het familiebedrijf) vanuit Hoogeveen naar Enschede. Hier start hij twee koosjere bakkerijen en een cateringbedrijf voor joodse bruiloften en partijen.
In 1933 opent de vader van Herjo, samen met een uit Duitsland gevluchte joodse familie, ‘Paaschbroodfabriek Hollandia aan de Nieuwstraat, vlakbij het Volkspark.
Na de moeilijke oorlogsjaren opent de fabriek in december 1945 opnieuw haar deuren. De traditionele ‘afnemers’ zijn in de oorlog bijna allemaal uitgeroeid (Viervijfde van de 120.000 Nederlandse joden wordt vergast of vermoord). In deze periode eet echter bijna iedereen matzes omdat deze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld brood en beschuit, niet op de bon waren.
De matzes worden op dat moment nog gewoon in grijze kartonnen dozen verpakt. Pas later worden de matzes in de bekende oranjebruin hoekige kartonnen doosjes verkocht.
De toekomst van Hollandia Matzes
Hollandia Matzes zit tegenwoordig nog steeds aan de Nieuwstraat in de binnenstad van Enschede. Het is alleen niet meer in handen van de familie Woudstra. In 2004 wordt het familiebedrijf verkocht aan twee niet-joodse marketeers. Overigens wel na overleg met het Opperrabbinaat voor Nederland.
De naamsbekendheid van Hollandia Matzes is in Nederland bijna 100%. En dat is knap voor een klein A-merk.
In de periode rondom Pasen kun je geen supermarkt binnenlopen of je treft er de opvallende oranjebruine dozen van Hollandia Matzes aan.
Hollandia Matzes werkt op allerlei gebieden samen met Kuipers Achterhoekse Kaneelbeschuit en Vegter’s Rolletjes onder de naam Hollandia Authentic BV. Dit is de verkoop- en marketingorganisatie achter deze kleine zelfstandige en authentieke merken.
Waarom Matzes met Pasen?
Met Pasen wordt herdacht dat het Joodse volk uit Egypte vertrok. Halsoverkop moesten de Joden vluchten en ze hadden geen tijd om het brood te laten rijzen. Daarom maakten ze matzes, oftewel plat en ongerezen brood.
Matzes wordt ook wel ‘het brood der ellende’ genoemd. Dit staat voor het lijden dat de slaven hadden in Egypte.