Laffe dief steelt laptop met dierbare foto's uit woning in EnschedeAfgelopen weekend werd onderstaande bericht ontvangen door enschedeonzestad.nl. Uit de woning in Enschede werd een flink aantal spullen gestolen. Waaronder een laptop met belangrijke foto’s.

Helaas staan deze mensen niet alleen. Het aantal woninginbraken is vorig jaar voor het vijfde jaar op rij toegenomen en slechts 10% van deze inbraken wordt opgelost.

Hopelijk helpt dit artikel om de laptop met daarop dierbare foto’s terug te krijgen. Tevens staan verderop in het artikel tips genoemd om inbraak te voorkomen of om het de inbreker in ieder geval lastiger te maken.

IVM INBRAAK BIJ ONS THUIS , ZIJN ER EEN AANTAL DINGEN GESTOLEN. O.A. 2 LAPTOPS+ I-PHONE+FOTOTOESTEL+PORTEMONNEE.

HET ALLERBELANGRIJKSTE IS MIJN LAPTOP!! HIERIN STAAN ZEER BELANGRIJKE FOTO’S VOOR ONS MET GROTE EMOTIONELE WAARDE.

HEEFT U/ OF KENT U IEMAND DIE MISSCHIEN DEZE LAPTOP TE KOOP AANGEBODEN HEEFT GEKREGEN. BEL ONS AUB!!!!! OP 06-21580313

WIJ ZIJN BEREID EEN BELONING TE GEVEN VOOR DE FOTO’S!!!!!!

Vaak gelegenheidsdaders
Laptops, televisies, sieraden en geld. Niets in particuliere woningen is veilig voor de dieven. Maar wie zijn de inbrekers? Het lijkt vooral om gelegenheidsdaders te gaan die op basis van persoonlijke drijfveren een inbraak plegen. Deze drijfveren komen vaak voort uit een drugs- alcohol- of gokverslaving.

Daarnaast zijn er steeds meer georganiseerde groepen die op grote schaal inbraken plegen. Zij zitten niet, zoals de gelegenheidsinbreker, vast aan een bepaalde straal rondom hun eigen woning. Maar zijn actief door het hele land.

Werkwijze
Inbrekers proberen zo snel mogelijk iets buit te maken. Soms bellen ze eerst aan om te kijken of er iemand thuis is. Als er geen reactie komt, proberen ze vaak via een deur of raam dat niet zichtbaar is vanaf de openbare weg binnen te komen. Bij oudere mensen wordt soms geprobeerd met een smoesje in de woning te komen. De is de zogenoemde ‘babbeltruc’.

Tijdstip inbraak
Opvallend genoeg zijn inbrekers steeds vaker overdag op pad. Vooral de periode tussen negen en twaalf uur in de ochtend is populair. Veel tweeverdieners zijn dan aan het werk en inbrekers hebben dan de minste kans om overlopen te worden.


Inbraakpreventie
Er wordt door gemeenten, woningbouwverenigingen en verzekeraars nog te weinig gedaan aan inbraakpreventie. Samenwerking door deze instanties zou het aantal woninginbraken kunnen beperken. Inbrekers keren vaak na een tijdje terug naar dezelfde woning. Ze gaan er namelijk vanuit dat het slachtoffer alweer nieuwe spullen heeft aangeschaft met het door de verzekeraar uitgekeerde geld. Iedereen heeft er belang bij dat het aantal woninginbraken sterk vermindert. Met name het slachtoffer. Een woninginbraak kan namelijk een enorme impact hebben.

Preventie hoeft niet al te moeilijk te zijn. Uit onderzoek blijkt dat een waakhond of een buitenlamp met bewegingssensor enorm helpt. Nog simpeler is de maatregel dat burgers in alle gevallen gewoon even hun deur op slot moeten draaien als ze van huis gaan.

Tips tegen inbraak

  • Draai de sloten altijd in het nachtslot. Een deur die alleen op de knip staat, is met een creditcard of hard stuk plastic toch makkelijk open te maken, de zogenaamde flippermethode. Pas als u de sleutel omdraait, zit de deur echt op slot.
  • Leg de sleutels uit het zicht, maar op een voor u en uw gezin makkelijk te vinden plaats.
  • Laat geen geld, waardevolle papieren, sieraden en dergelijke in uw woning achter.
  • Graveer uw postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen en maak er dan een foto van naast een liniaal zodat de grootte eenvoudig te bepalen is.
  • Laat sleutels niet in de sloten zitten en haal ze weg van ‘geheime’ plekjes als onder een mat of bloempot.
    Sluit binnendeuren en kostbaar meubilair niet af, daarmee voorkomt u bij een onverhoopte inbraak extra schade.
  • Haal zaken waarmee inbrekers makkelijk uw woning binnenkomen weg: de kliko, een ladder, een stoel of een tafeltje.

Langere tijd afwezig

  • Hang geen briefjes op, laat geen touwtje uit uw brievenbus hangen, sluit geen overgordijnen en laat planten gewoon in de vensterbank staan.
  • Laat op uw voicemail of antwoordapparaat geen boodschap achter dat u met vakantie bent.
  • Vraag een vertrouwd iemand regelmatig uw brievenbus te legen en laat hem of haar de post uit het zicht wegleggen.
  • Zet schakelklokken op enkele lampen in huis. Stel ze zo in dat ze bijvoorbeeld van acht tot elf uur ’s avonds branden. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is en wordt het moeilijker voor inbrekers om omgezien hun slag te slaan.

Meer inbraakpreventietips vindt u op de website van politiekeurmerk.nl

Bronnen:
RD.nl Inbraakpreventie nog steeds ondergeschoven kindje
www.politiekeurmerk.nl