Elk seizoen heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. In de winter is er bijvoorbeeld kans op sneeuw. Of op heel veel sneeuw zoals dinsdag 15 januari het geval was.

2013 is nog maar 15 dagen onderweg en we hebben het eerste record alweer te pakken: 1003 kilometer file in de ochtendspits!

En dan hebben de jongens van de ANWB de Enschedese Singels waarschijnlijk niet eens meegerekend.

Niet alleen auto’s ondervinden hinder van de sneeuw, ook het overige verkeer. Een fietser op een besneeuwde weg is als een circusartiest die hoog boven de piste met  zijn éénwieler over het dunne koord  balanceert.

Waar de circusartiest vaak zonder brokken de overkant haalt, daar hoor je op de Enschedese straten regelmatig het gekletter van een vallende fiets.

Ook voor voetgangers kan de sneeuw een vervelende hindernis vormen. Waar geen sneeuw is geruimd, wordt de stoep spekglad. Hierdoor ontstaan veel valpartijen. Dit kan met name voor oudere mensen nare gevolgen hebben.

Wie is er verantwoordelijk voor het schoonhouden van de stoep?

Vroeger was het verplicht om de stoep voor je huis sneeuwvrij te maken. Tegenwoordig is dit niet meer zo, maar wordt er door de gemeente een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van (en voor) de bewoners in de eigen omgeving.

Een rondje door Enschede leert ons dat veel Enschedeërs inderdaad dit verantwoordelijkheidsgevoel hebben en er zijn dan ook veel sneeuwvrije stoepen. Meer nog dan afgelopen jaren. In sommige straten lijkt zelfs een soort prestigestrijd gaande.

Tips voor een sneeuwvrije stoep:

    • Begin, indien mogelijk natuurlijk, zo snel mogelijk met het sneeuwvrij maken van de stoep. Verse sneeuw is nog    gemakkelijk te ruimen. Wanneer deze is aangelopen, wordt het al een stuk lastiger.
    • Vele handen maken licht werk: Ga met meerdere mensen tegelijkertijd sneeuwruimen.
      • Schuif de sneeuw niet in de goot. Bij dooi blokkeert traag smeltende sneeuw het smeltwater, waardoor er grote waterplassen kunnen ontstaan.Het is beter om de sneeuw zo dicht mogelijk tegen de huizen te vegen of op de rand van het voetpad, zodat het rustig kan smelten.

 

  • Overdrijf niet. Sneeuwruimen kan verslavend werken. Uw buurtgenoten waarderen het enorm als u ook hun stoep sneeuwvrij maakt. Maar kom niet te boek te staan als ‘die man of vrouw die ook 3 blokken verderop de stoep schoonmaakt’.
  • Strooi zout na het sneeuwvrij maken van de stoep.
  • Voor kinderen: Bied tegen een kleine vergoeding aan om de stoep van ouderen of bejaarden schoon te maken.

Naast de ongemakken voor het verkeer levert sneeuw natuurlijk prachtige plaatjes op.