Stadsverwarming, je zult het maar hebben

Stadsverwarming EnschedeJe kunt tegenwoordig op vele manieren worden opgelicht. Zo moet je goed opletten dat je betaalrekening niet wordt geplunderd door een bende skimmende Roemenen, dat je spookrekeningen van niet-bestaande bedrijven gewoon bij het oud papier doet en een collectant van het Rode Kruis kunnen onderscheiden van iemand met een babbeltruc.

Wanneer al deze valkuilen zijn omzeild is er nog altijd het fenomeen ‘stadsverwarming’: Het hebben van stadsverwarming is niet prettig, maar helaas zijn ongeveer 600.000 huishoudens in Nederland gedwongen om de woning te verwarmen met restwarmte. Dure restwarmte wel te verstaan.

Stel een huishouden in Enschede bestaat uit twee personen, twee katten en een konijn. De laatste drie hebben overigens geen enkele invloed op het warmteverbruik. Het appartement beslaat ongeveer 95 vierkante meter leefruimte, waarbij alleen woonkamer en keuken verwarmd worden.

Dit huishouden kijkt uit naar de eindafrekening van de stadsverwarming. Maandelijks is een flink voorschotbedrag betaald. Vanwege het zachte weer is de verwarming het laatste half jaar niet aangeweest. En sinds 1 januari 2014 is er de warmtewet waarin het “Niet meer dan anders-principe” is opgenomen.

Hierin staat dat je als Stadsverwarmingsmelkkoe niet meer kwijt mag zijn aan energie dan huishoudens die wel zelf mogen bepalen voor welke energiemaatschappij zij kiezen. Tel uit je winst! En toen kwam de eindafrekening… Niet meer van Essent Warmte, maar van Ennatuurlijk.nl

Ennatuurlijk.nl
Voordat we verder gaan met de eindafrekening is het misschien aardig om te vertellen hoe men aan de naam Ennatuurlijk.nl is gekomen. Ennatuurlijk.nl is een nieuw bedrijf en bij een nieuw bedrijf hoort een mooie naam die zo weinig mogelijk prijsgeeft over het werkgebied van het nieuwe bedrijf.

Een raad van wijze mannen (en één vrouw) heeft wekenlang zitten brainstormen in een inspirerende omgeving. Dat kost een paar cent, maar het is natuurlijk wel belangrijk om een goede naam te bedenken. Mooie namen als Lekkerduur.nl en Haha-stadsverwarming.nl kwamen voorbij.

Ondertussen viel het op dat Jos steeds te laat aanwezig was bij de brainstormsessies. Dit begon brainstormvoorzitter Erik te begroten. Elke keer wanneer Jos te laat binnen kwam zei hij “En natuurlijk.nl is Jos weer te laat”.

Stadsverwarming lekkerduurNa de zoveelste keer “En natuurlijk.nl” van voorzitter Erik, riep Nicky (van de Marketing & Communicatie afdeling) opeens “Eureka”! Nou, dat leek de rest nu niet bepaald een goede naam voor een nieuw energiebedrijf. “Nee”, zei Nicky. “We noemen het bedrijf Ennatuurlijk.nl”. Nadat iedereen was uitgelachen werd besloten dat dit best een aardige naam was. En zo ontstond Ennatuurlijk.nl.

Jaarrekening Stadsverwarming
Terug naar het tweepersoonshuishouden in Enschede. Om een lang verhaal iets korter te maken: de teruggave viel tegen. Maar liefst 11,74 euro wordt binnenkort overgemaakt op de rekening. Een mager resultaat. Daar kunnen hooguit een paar tochtstrips van worden gehaald. Tijd om te onderzoeken waarom die stadsverwarming dan zo duur is.

Vaste kosten
In juni van dit jaar sloeg de paniek toe op het hoofdkantoor van Ennatuurlijk.nl in Best. Door het mooie weer stond bij geen van de Stadsverwarmingsmelkkoeien de verwarming aan. De brainstormgroep werd weer bij elkaar geroepen.

Directeur Erik gaf aan dat hij onder de huidige omstandigheden geen recht had op een super vette bonus. Er moest een list worden bedacht. De eerste uren werd er weinig progressie geboekt. De meeting leek op niets uit te lopen. Er werd al sterke drank aangerukt om de creativiteit te beïnvloeden. Ook dat mocht niet baten. En toen kwam Jos binnen…

Hij was zoals gewoonlijk weer wat later. Jos is de financiële man binnen Ennatuurlijk.nl. Hij hoorde het verhaal van zijn, inmiddels lichtelijk aangeschoten, collega’s aan en kwam gelijk met de oplossing: “de vaste kosten moeten omhoog. Onze Stadsverwarmingsmelkkoeien kunnen dan wel zuinig zijn met het energieverbruik, die vaste kosten moeten ze sowieso betalen!”.

Verhoging vaste kosten stadsverwarmingDe rest luisterde aandachtig. Behalve Antoine, hij kon niet goed tegen drank en was in slaap gevallen. Jos vervolgde: “We bedenken gewoon een aantal vaste kosten die verder eigenlijk nergens op slaan. Heeft er iemand nog een goed idee voor een onzinpost?”

Door het idee van Jos was de negatieve stemming volledig omgeslagen. De meest jolige voorstellen kwamen voorbij. Xavier kwam bijvoorbeeld met ‘meetkosten’ en ook Peter kwam met een geniale vondst ‘Ter beschikkingstelling Afleverset Warmte excl. Warmtapwaterapparaat’. De tranen liepen bij iedereen over de wangen van het lachen. Als klap op de vuurpijl werd er nog besloten om gewoon net te doen of een jaar uit 13 maanden bestaat i.p.v. uit 12 maanden.

Het was een vruchtbare vergadering. De bonus van Erik was veiliggesteld en natuurlijk kan er straks tijdens de presentatie van de jaarcijfers een mooie woekerwinst worden gepresenteerd. Het is alleen te hopen dat de stadsverwarmingsmelkkoeien zich niet gaan afvragen wat meetkosten precies zijn. En waarom is een Afleverset Warmte zo duur terwijl er geen warmtapwaterapparaat bij zit?

Veel meer dan anders-principe
Per 1 januari 2014 is de warmtewet ingetreden. De warmtewet is een soort wassen neus waarbij net wordt gedaan of de consument wordt beschermd tegen de grote boze energiemaatschappijen.

Neem nu bijvoorbeeld het zuinige tweepersoonshuishouden uit Enschede. Na de overgang van Essent Warmte naar Ennatuurlijk.nl zou er niets veranderen volgens de ronkende promotie-email.

Stadsverwarming vastrecht Essent

Behalve dan dat de vaste kosten met 33% zijn gestegen. Maar dat komt natuurlijk doordat er nu (iets) wordt gemeten en doordat er een afleverset Warmte ter beschikking is gesteld. Deze afleverset Warmte is natuurlijk wel zonder warm tapwaterapparaat.

Stadsverwarming vastrecht ennatuurlijk

Het is overigens nog onduidelijk waarom er dan precies €238,- aan de GEAS betaald moet worden. Dat zal dan wel voor het warm tapwaterapparaat zijn.

Stadsverwarming is in variabel verbruik al duurder dan anders. Daarnaast kent het ‘niet meer dan anders-principe’ een aantal uitzonderingen waardoor huishoudens met stadsverwarming alsnog ‘veel meer dan anders’ kwijt zijn. Zo wordt de aanwezigheid van een gasaansluiting buiten beschouwing gelaten. En ook de huur warmtewisselaar en warmtemeter wordt niet meegenomen. Laten dit nu net twee enorme kostenposten zijn waardoor de hele warmtewet een complete schijnwet wordt.

Enorm hoge vastrechtkosten gas in combinatie met stadsverwarmingGasaansluiting
In de Enschedese woning is ook een gasaansluiting aanwezig. Het gas is alleen nodig om te koken. Welke knappe kop over het hoofd heeft gezien dat dit ook op elektriciteit kan is nog onduidelijk. Koken op gas in combinatie met stadsverwarming is een duur grapje. Maar liefst 95,4% van de gasrekening bestaat uit vaste kosten. Een waanzinnig bedrag!

Stadsverwarming je zult het maar hebben

Het principe van stadsverwarming is op papier een prima idee. Alleen wekt het in praktijk enorme irritaties op bij de eindgebruiker. De apparatuur ziet er bijvoorbeeld uit alsof er sinds de jaren 80 geen onderhoud meer aan gepleegd is. Dat is dan ook meteen de hoofdoorzaak waarom de verwarming soms dienst weigert en soms heel erg warm wordt.

Daarnaast is het onduidelijk waarom de vaste kosten zo extreem hoog zijn. Zo bestaat de totale energierekening (elektriciteit, gas en stadsverwarming) van het huishouden uit Enschede voor maar liefst 41,4% uit vaste kosten. Dan kun je nog zo zuinig doen met het verbruiken van energie, door de vastrechtkosten van gas en stadsverwarming begint de teller te lopen vanaf €532,66. Dat wordt nog wat bij een echt koude winter…

 


Reacties

Stadsverwarming, je zult het maar hebben — 4 reacties

  1. Pingback: Stadsverwarming in Enschede: het comfortknopje… | Enschede onze Stad

  2. jahaa en dat is nog niet alles want er zijn in april mei weer aanpassingen nodig ik kom uit brabant maar zitten ook bij ennatuurijk en waarschijnlijk in de toekomst nog meer heel die warmtewet stinkt naar afspraken essent een pensioenfonds en nog een duits bedrijf geloof ik zijn daar nu de baas over dat warmteafleverset dat voorbeeld op de site van ennatuurlijk komt van danfoss.nl ik heb een prijsopgave gevraagd die krijg ik ni da weet ik nu al da klopt al niet want bij ons zit een bedrijf die verhuurt die warmtewisselaars voor 13 euro p/m 4 jaar geleden kosten ze tussen de 400 en 500 euro plus da ding is alleen voor je warm water je stads verwarming draait ook zonder dat ding lomp apperaat een termostaat een regelklep en wisselaar een hele defenitie is daar overgemaakt hoe lomp zijn ze en iedereen trapt erin jonge de v.v.d staat voor misdaad loont en de pvda maakt de participatiwet die werkt ook nooit de acm praat gewoon het stukje wat op de site van ennatuurlijk na over kogelkranen afsluiters dat is dan een afleverset probeer de defenitie op terbeschikingstelling maar eens vastrecht excl wisselaar dat is het zelfe als warmtapwaterapperaat het vastrecht loopt tot het aansluitpunt na de meter is binnen warmte afleverset moet op contract eigelijk want je huurt het dus kun je hem ook opzeggen zullen ze wel een amandement op toegepast hebben in die wet ook hoeveel andere wetten hebben ze aangepast hoeveel punten in de warmtewet hebben ze later geschrapt hoeveel amandementen hebben ze toegepast henk ken het het wel om zijn zakken te vullen bah en geloof het maar die wet is nog lang niet klaar je moet wisselaars dubbel betalen terwijl er een hangt er staat er een tot u beschiking das dubbel ziek wordt je er van weet je wat ik gedaan heb opgezegt ik betaal alleen nog vastrecht en da is weer te hoog berekend dus ze komen daar niet mee weg ik huur een boilertje voor mijn douche en een turbo gaskachel en gas koop ik in belgie dat scheel ook 25 c de liter ze kunnen van allemaal opdonderen het kan gewoon eerlijk afname warmte iedereen het zelfde bedrag vastrecht en per maand afrekenen klaar die instalatie hangt er al 25 jaar wat voor vaste kosten hebben ze dan oplichters ze spelen allemaal onder een hoedje de warmte leverancier de woning bouw een groot loodgietersbedrijf als gewone aan nemerer kom je er ni tussen tis een grote smerige kliek maar mij pakken ze niet want ik blijf ze bestrijden ik heb nog wel het een en ander in peto voor ze of het lukt is 2 maar dan heb ik het tog geprobeert het is gewoon schijnheilig volk en die moet je bestreiden met alle middelen die je kan bedenken en niet netjes zijn da schiet niet op opzeggen als je kan alternatiefen bedenken die zijn er zat slim zijn en doorzetten op internet zoeken naar oplossigen op gaskachel twee radiators met een moederhaard en propaan electriche geisers er is van alles te bedenken je bent niet verplicht om warmte aftenemen over het vastrecht ken je ook onderuit maar dat moet via de rechter er is van alles mogelijk als ze zijn meedogenloos hoe versla je ze dan door nog meedogeloser te zijn en als je de rekening moet betalen in twee keer ofzo en dan zonder kenmerk haha da vinden ze ni leuk want dan moeten ze werken mvg uit het brabantse koude tochte huis oja doe jos de groeten da was ik vergeten ik hem ok ni gezien hij is ni te laat die kom met zijn bonus nou helemaal ni meer hahahaha doeiiiiiii mensen bestrijd ze

Geef een reactie