Ophef over spandoek FC TwenteZonder een discussie te voeren of een spandoek over een meer dan twintig jaar oud liedje wel of niet kan, moeten we ons afvragen of alle commotie die hierover is ontstaan niet een beetje overdreven is.

En waarom is er niet veel eerder ophef ontstaan over een ander doek dat al jarenlang in het stadion van FC Twente hangt: ‘Uit de gouden korenaren schiep God de Twentenaren, en uit het kaf en de resten de mensen uit het westen’. Dat is toch ook behoorlijk kwetsend voor kindertjes die in het westen des Lands wonen? En wat te denken van het spandoek met daarop in grote letters ‘Goor’. Dat is ook niet netjes!

Wordt er nu ook een onderzoek naar de NOS gestart omdat zij het doekje op zondagavond volledig in beeld brachten? Of wordt dit gedoogd omdat de meeste kinderen na het zien van het tenenkrommende Pinoccio-filmpje waarschijnlijk al waren afgehaakt?

Over filmpjes gesproken. Waar blijft alle ophef in de media over het filmpje van AT5 waarin naar aanleiding van de wedstrijd Ajax – Feyenoord een kakkerlak wordt vermoord?

Nu kinderen niet bloot gesteld mogen worden aan 3 woorden waarvan zij de betekenis waarschijnlijk niet eens kennen, wordt het hoog tijd om eens verder te kijken. Wat te denken van het geweld op televisie? Moet daar ook niet een maatschappelijke discussie op los worden gelaten? Of een onderzoek naar worden ingesteld? Maikel van Praag kan dit project dan mooi leiden en misschien wil Jack van Gelder wel als stroman optreden.

Maar wat ik mij afvraag, waarom geldt er een andere moraal wanneer het voetbalsupporters betreft? In de Volkskrant staat een laaiend enthousiast artikel over Lowlands. Hier zijn van de 55.000 bezoekers slechts 111 bezoekers aangehouden, 30% minder dan vorig jaar. Wanneer er in een willekeurig weekend 111 bezoekers van voetbalwedstrijden in de Eredivisie waren aangehouden, had de Volkskrant dan niet een heel ander artikel geschreven? Terwijl hier meer dan 200.000 bezoekers op af komen!

Er is dus sprake van een dubbele moraal. Mede in stand gehouden door figuren als Maikel van Praag en Jack van Gelder.

PS: Laten we het goede voetbal dat FC Twente tegen Feyenoord en FC Utrecht liet zien vooral niet vergeten!