Fietsstad Enschede
Sinds vandaag moeten fietsers en voetgangers die de Boulevard 1945 oversteken ter hoogte van de Beltstraat en Van Loenshof voorrang verlenen aan het overige verkeer.

Met behulp van ’tekstkarren’ worden voetgangers en fietsers geattendeerd dat er een verandering heeft plaatsgevonden.

Het is onduidelijk wat de reden van deze plotselinge wijziging is. Buschauffeurs die te veel op het overige verkeer moeten letten en hierdoor niet hard genoeg door kunnen rijden misschien?

Wellicht betreft het een tijdelijke maatregel. Enschede heeft zich namelijk kandidaat gesteld voor de verkiezing Fietsstad 2014, maar op deze manier wordt dat een achterhoede gevecht…

Op de website van de Fietsersbond Enschede heerst al ruim een jaar volledige radiostilte.


Update, 27 februari 2013:

Volgens de Twentse Courant Tubantia zijn klachten van vervoerder Connexxion de belangrijkste reden van de wijziging van de voorrangssituatie. De klachten gaan over diverse ‘bijna-aanrijdingen’ tussen bussen en fietsers.

‘Buschauffeurs hebben vaak slecht zicht op fietsers die vanuit het Van Loenshof komen en dan in de dode hoek van de bus zitten. De hogere snelheid van (elektrische) fietsen en snorfietsen leidt daarbovenop ook tot meer gevaarlijke situaties. Een noodstop met een bus maken is risicovol voor de (staande) passagiers.’

Bron update: Twentse Courant Tubantia