Beste politieke partij,

Op woensdag 12 september is het zo ver. Er mag weer gestemd worden, tenzij je in Enschede woont en geen stempas hebt ontvangen.

Het vertrouwen in de politiek is de laatste jaren tot het absolute nulpunt gedaald, vanaf nu kan het dus alleen maar beter worden.

Als burger heb je de plicht om je enigszins te verdiepen in politiek en vervolgens jouw stem uit te brengen op de partij die het beste bij je past. Dit is geen gemakkelijke klus.

Tot overmaat van ramp heb ik de stemwijzer op stemwijzer.nl ingevuld.

Bij politiek dacht ik altijd aan mensen die, namens de gewone bevolking,  weloverwogen beslissingen namen waar ons land baat bij had. Vannacht werd ik echter badend in het zweet wakker. Ik had gedroomd over een oranje geklede Koningshuishooligan en een geblondeerde Limburger. Zij gooiden vanuit het Torentje met stenen op de zwanen in de Hofvijver.

Voor alle duidelijkheid, deze nare droom was het resultaat van de uitkomst van de ingevulde stemwijzer. De in de nachtmerrie beschreven partijen kwamen als nummer 1 en 3 naar voren in de uitslag. Dat is even schrikken.

Daarom wil ik het graag anders doen. Punten die ik persoonlijk belangrijk vind voor een goed functionerende Nederlandse samenleving:

Marktwerking zorg
Stoppen met de marktwerking in de zorg. Mocht dit niet direct lukken, gooi dan in ieder geval de helft van de overbodige duurbetaalde ‘beleidsmakers’ de laan uit. Het geld dat hiermee bespaard wordt kan weer geïnvesteerd worden in het personeel op de werkvloer.

Onderwijs
Nederland is geen lagelonenland, maar een kennisland. Laten we dit ook zo houden door het onderwijs weer op een hoog niveau te brengen. In Enschede worden scholieren nu zelfs in grote ufo’s gestopt en in Nederland zijn maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders laaggeletterd.

Werkgelegenheid
De (verborgen) werkloosheid in Nederland neemt steeds verder toe. De politiek moet duidelijkheid creëren over zij de werkloosheid op korte en lange termijn denkt terug te dringen. Wellicht liggen er kansen op het gebied van milieu en duurzame energie?

Veiligheid
Hier in Enschede worden gelukkig nog geen complete wijken geterroriseerd door groepen kansjongeren. Wel neemt het aantal inbraken en overvallen enorm toe. Het gevoel van veiligheid moet worden vergroot.

Het onderwijs, de werkgelegenheid, zorg en veiligheid. Deze punten moeten verbeterd worden. Dit hoeft niet perse miljarden extra te kosten. Wanneer we miljarden minder verspillen (bijvoorbeeld aan zogenaamde beleidsbepalers) in deze sectoren houden we misschien wel geld over. Hiermee kan dan een gedeelte van de staatsschuld worden afgelost.

Wil de politiek partij die zich in deze punten herkent, zich melden? Omdat Twentse invloed in Den Haag erg belangrijk is stem ik natuurlijk op de hoogst genoteerde Twentse (of nog beter: Enschedese) kandidaat.

Bij voorbaat dank,

Een kiezer uit Enschede