In de Twentse Courant Tubantia stond deze week te lezen dat Area Development Twente verwacht dat er vanaf 2014 weer gevlogen kan worden vanaf vliegveld Twente. Elk bericht over de luchthaven zorgt ervoor dat voor- en tegenstanders elkaar weer in de haren ‘vliegen’.
De verkeerslichtenschuwe, vanuit Almelo naar Beuningen gevluchte Herman Finkers is een bekend tegenstander van de heropening van het in 1931 (in de crisistijd) geopende vliegveld. Het is even zoeken naar de meest bekende voorstander. Misschien PvdA-politicus Eric Helder? Politiek doet het in deze tijd sowieso niet zo goed.
Zonder gedegen onderzoek, kom ik tot het volgende:
Die luchthaven moet er komen!
Een investering van de Gemeente Enschede (ten behoeve van de infrastructuur)in een dergelijk groot project voorkomt bijvoorbeeld dat er in de toekomst onnodig geld wordt uitgegeven aan:
Het laten verdwijnen van een viaduct
Extra kilometers onrendabele busracebanen.
Opkopen grond voor niet aan te leggen bedrijventerreinen
Op dit moment ziet het er (Europees en wereldwijd) economisch gezien niet bijzonder rooskleurig uit. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd het Twentekanaal gegraven ter bevordering van de werkgelegenheid. Er waren plannen om dit kanaal te verlengen tot aan het Duitse Mittellandkanaal.
Met de hand verder graven zou de werkloosheid ( en overgewicht) in Enschede wellicht tijdelijk hebben verlaagd. Op het beoogde tracé voor het kanaal ligt sinds de jaren tachtig echter de A35. Deze optie komt dus helaas te vervallen.
Bovenstaande argumenten zijn natuurlijk met name bedoeld voor de lachspieren. Maar Luchthaven Twente biedt voor Enschede en eigenlijk heel Twente een grote mogelijkheid om de economie en daarmee de werkgelegenheid een broodnodige impuls te geven.
Twente heeft bedrijven als Ten Cate (levert hightech composiet onderdelen aan Boeing), Thales (hoogwaardige defensietechnologie) en in Enschede bijvoorbeeld Vredesstein en de Universiteit Twente. Dit in combinatie met een regionaal vliegveld biedt ongekende kansen voor de regio. Volgens diverse onderzoeksbureaus zou het vliegveld werk bieden aan tussen de 2100 en 2700 mensen. Daarnaast zouden nog eens ruim 5000 indirecte arbeidsplaatsen worden geschapen.
Tegenstanders van Luchthaven Twente beweren te weten dat het vliegveld nooit en te nimmer rendabel kan worden. Volgens voorstanders is dit juist wel het geval en kunnen er op den duur 1,2 miljoen passagiers per jaar worden verwacht. Wie er gelijk heeft weten we pas als de luchthaven weer open gaat.
De regio Twente kampt met hoge werkloosheid en een relatief laag regionaal inkomen. We kunnen het ons eigenlijk niet permitteren deze kans te laten schieten. En waarom zou het niet wat kunnen worden?
De afgelopen jaren is het aantal low-cost vluchten sterk gegroeid met bekende prijsvechters als Easyjet, Ryanair, Vueling en Transavia. Waarom zou één van deze maatschappijen niet naar Enschede willen komen? Vliegveld Twente ligt mooi centraal ten opzicht van andere regionale vliegvelden (zie kaartje).
Daarnaast kan er bijvoorbeeld worden ingezet op zakelijke vluchten naar China, India of Brazilië. Arke kan de selectie en supporters van FC Twente vanaf Vliegveld Twente vervoeren wanneer er Europees gevoetbald moet worden. Misschien moet de winst van het vliegveld wel worden gehaald uit andere zaken dan het vliegen alleen.
Eindconclusie:
“Neet van dat benöwde, gooi lös die baan!
Die ruim 200 miloen die de afgelopen 10 jaar in dit voormalig vliegveld gestoken zijn door de overheid ( met name de gemeente Enschede dus met name de P.v.d.A ) zie ik zo 1,2,3 niet meer terug helaas. Vrees dat we nog in lengte van dagen miloenen gaan pompen in dit prestige project. Zie ook andere regionale vliegvelden zoals Groningen Maastricht maar ook FMO. Allemaal erg verliesgevend. Als je die ruim 200 miljoen nu echt geinvesteerd had in Twente ( denk b.v. aan goedkope leningen voor startende ondernemers ) aan 1 groot gezondheidspark ( oud plan van Finkers ) dan was er wel duurzame werkgelegenheid van de grond gekomen.