Wolf gesignaleerd op het Nijenhuis

henk-kamp-wolf-in-schaapskleren4
Onderstaande column is ongeveer anderhalf jaar geleden geschreven voor het maandelijkse nieuwsblad van het kleinste stadje van Twente. Omdat het onderwerp helaas nog steeds actueel is plaats ik de column nu ook op deze website:

Wolf gesignaleerd op het Nijenhuis

Sinds april vorig jaar schijnt er schuin tegenover kasteel Het Nijenhuis een wolf in schaapskleren te wonen. Volgens plattelandsmagazine ‘Noaber’ heeft hij al een keer koffie gedronken bij buurman en buurvrouw Edwin en Lianne. Edwin en Lianne zijn hierbij gelukkig ongedeerd gebleven. In datzelfde magazine geeft de wolf aan dat Oost-Nederland goed bij hem past. Veel bomen enzo. Een stuk beter vertoeven dan bijvoorbeeld in Groningen.

De wolf is niet zo geliefd in Groningen. Toch moet hij er voor zijn werk wel eens naar toe. Dan stapt hij met angst en beven in zijn door LPG aangedreven autootje en rijdt richting het Hoge Noorden. Hier zit veel gas en daar is de wolf door zijn werk verslaafd aan geraakt. De wolf doet in Den Haag iets met economie. En daar gaat het niet goed mee (en dat komt weer door de hebzucht van bankiers en andere financiële instellingen). Om de economie een iets florissanter gezicht te geven, heeft de wolf de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) opdracht gegeven om heel veel gas uit de Groningse bodem omhoog te pompen.

Zo slaat de wolf twee vliegen in één klap. Ten eerste is de economie gered (totdat het gas over een paar jaar op is) en ten tweede hoeft hij straks niet meer naar het boomloze Hoge Noorden omdat daar, door aardbevingen alle huizen zijn verwoest en dus toch niemand meer woont.

Een fantastisch plan van de wolf. Tevreden rijdt hij vanuit Den Haag met zijn autootje terug naar zijn geliefde Twente. Vlak voordat hij bij Deventer de IJssel passeert, zet hij de auto aan de kant , haalt uitde kofferbak zijn schaapskleren en trekt deze aan. Net op het moment dat hij door de knik in de IJsselbrug rijdt, gaat de telefoon. Het is de NAM-communicatie-mevrouw. Ze krijgt steeds lastige vragen. De NAM is al enige tijd bezig met het opslaan van giftig afvalwater in de lege aardgasvelden in Twente. Dit gifwater wordt via een ondiepe pijpleiding aangevoerd vanuit het Noorden.

Ondanks meerdere lekkages en een milieuramp net over de grens bij Gronau, is het dumpen van giftig afvalwater in de Twentse bodem volstrekt ongevaarlijk. Volgens het ‘deskundige’ onderzoek van de NAM althans. Inwoners van Twente willen een onafhankelijk onderzoek naar de gevaren. De mevrouw vindt een echt onderzoek erg eng en vraagt de wolf om dit te verbieden. Hier stemt de wolf mee in want het gifwater op een nette manier opruimen kost te veel geld. Financieel gewin gaat bij de wolf boven het welzijn van de Twentse burgers.

Zou iemand de wolf hier misschien op kunnen aanspreken voordat het te laat is?


Geef een reactie